Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Viloví d’Onyar, fill de Josep Pigem i de Mercè Serra, família de la pagesia gironina. Titulat batxiller a l’Institut Balmes barceloní el 1942, inicia la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1949. La vocació per la Psiquiatria li neix precoçment mentre fa la carrera quan entra al Dispensari de Psiquiatria que depèn de la càtedra de Patologia General perquè la càtedra de Psiquiatria -que dirigia Emili Mira i que havia estat la primera del país- se suspèn quan acaba la Guerra Civil. Ja metge, Ramon Pigem entra a l’Institut Mental de la Santa Creu, primer, com a alumne intern fins al 1951 i, seguidament, continua com a metge auxiliar fins al 1957, moment en què es trasllada definitivament a Lleida.

Conscient de la carència assistencial psiquiàtrica a les Terres de Ponent, a principis dels anys 1950, Ramon Pigem obre una consulta a la ciutat de Lleida i és on coneix Monxi Palmés, una jove de Mollerussa de família acomodada i de bon patrimoni amb qui contrau matrimoni. Amb l’esforç econòmic de la família política, que es ven terres i propietats, Ramon Pigem funda la Clínica Bellavista, un centre amb 20 llits dedicat a l’atenció psiquiàtrica hospitalària. Així, el 1954, sense cap ajut públic, aconsegueix inaugurar l’establiment ajudat també amb una hipoteca personal de trenta mil pessetes. Poc després, s’instal·len a la Clínica Bellavista les monges de l’Orde de Sant Josep, conegudes com les “Josefines”. El creixement de l’activitat assistencial de la clínica adquireix funció docent quan es converteix en l'Escola Professional de Psiquiatria, adscrita a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i, aquí, es formaran i faran pràctiques diverses generacions de psiquiatres que es titulen en l’especialitat fins als anys 1970, abans de l’entrada en vigor del nou sistema de formació dels Metges Interns Residents (MIR).

L’any 1967, Ramon Pigem obre un despatx professional al Principat d’Andorra i, poc després, és nomenat psiquiatre andorrà. Després, el 1986, quan es funda el Servei d’Atenció Sanitària d’Andorra l’any 1986, passa a visitar al consultori del nou Hospital General Nostra Senyora de Meritxell. Paral·lelament, en aquest temps, manté l’activitat assistencial a la Clínica Bellavista de Lleida on exerceix com a director des de la seva fundació el 1953 fins al 1986, aconseguint un creixement continuat i el reconeixement de la professionalització del centre. Amb el temps, també, visita als consultoris que ha obert a Tàrrega i Barbastre. Igualment, el 1968, Ramon Pigem assisteix a la inauguració del Pavelló de Psiquiatria de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, una iniciativa de què n’ha estat principal promotor i centre que dirigeix fins al 1983.

Doctorat amb la texi Una experiencia de sector y un programa de sectorización para Líerida sobre la asistencia psiquiàtrica que, dirigida pel professor Joan Obiols, Ramon Pigem llegeix a la Facultat de Medicina de la UB el 1978. Aquest mateix any, a més, assoleix el càrrec de professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida quan es crea com a extensió de la UB. Ramon Pigem és un clínic perspicaç, un excel·lent comunicador i un notable organitzador de la funció assistencial i així impulsa l’atenció psiquiàtrica a Lleida i a Andorra i, en general, a les zones de Catalunya més desateses en Salut Mental. En el camp organitzatiu, Ramon Pigem exerceix com cap provincial del Patronat Nacional d’Assistència Psiquiàtrica (PANAP) i del Servei de Recuperació i Rehabilitació de Minusvàlids (SEREM).

Destaca també en l’àmbit social i, més concretament, com a promotor de l’esport. Ramon Pigem és fundador del Club de Tennis de Lleida, del Club Nàutic de Salou i del Reial Automòbil Club de Lleida. Tanmateix, destaca la seva afició per l’automobilisme, un àmbit en què promociona diversos ral·lis automobilístics a les terres lleidatanes.

Familiarment, destaca que el seu germà gran, Josep Maria Pigem Serra, també és psiquiatre i durant anys director del Manicomi de Salt. Per la seva banda, fruit del matrimoni amb Monxi Palmés, neixen quatre fills. Tres d’ells: Mercè, Jordi i Maria Eugènia es dediquen al Dret mentre que Josep Ramon és continuador d’aquesta nissaga psiquiàtrica i també s’encarrega de la direcció de la Clínica Bellavista de Lleida des del 1989 quan Ramon Pigem Serra es jubila de gairebé tots els càrrecs per dedicar-se exclusivament a l’exercici professional a Andorra.

GCG