Biografia
Mestre en Arts i Medicina, és professor de l’Estudi General de Lleida fins al 1402, moment en què és contractat per l’Estudi d’Arts i Medicina de Barcelona. A Lleida, té una controvèrsia mèdica -questio disputata- amb un altre professor, Francesc Queralt, mestre del famós metge valencià, Pere Pintor, que havia estudiat a Lleida. La disputa versava sobre la possibilitat de calcular de manera matemàtica la quantitat de sang de cada individu. Ricart estava convençut que era possible fer un càlcul matemàtic dels humors continguts en el cos de cada persona mentre que Queralt, no.
Des d’almenys el 1395, Antoni Ricart és metge dels reis de la Corona Catalana Aragonesa, o sigui dels reis: Joan I el Caçador (1350-1396), Martí l’Humà (1356 – 1410), Ferran I el d’Antequera (1380 – 1416) i Alfons IV el Magnànim (1396 – 1458). Uns monarques que no únicament li sol·liciten que s’ocupi de tenir cura de la seva salut sinó que també li fan encàrrecs per vetllar la salut dels seus territoris. Així, Joan I li demana que investigui la salubritat de Perpinyà. Es té constància també que va assistir Ferran I en els atacs de la litiasi renal que patia així com en la seva darrera malaltia.
El 1402, com hem dit, Antoni Ricart deixa Lleida perquè és contractat com a professor de l’Estudi de Medicina i Arts de Barcelona, que acaba de crear Marti l’Humà aquest mateix any com a precedent del que es convertirà en l'Estudi General de Barcelona l’any 1450, antecedent de la futura Universitat de Barcelona.
El 1416, poc després de ser nomenat canceller de l’Estudi de Medicina, Antoni Ricart és comissionat pel rei Alfons IV per vigilar la salut dels pobles, un encàrrec que podríem situar en el camp de la Salut Pública. Li adjudica també funcions de protometge amb la missió d’actuar com a Examinador General per determinar si aquells que exercien la Medicina i la Cirurgia a Catalunya havien estat examinats o no així com si eren prou competents per exercir. Per complir aquesta funció, Antoni Ricard compta amb metges ajudants, especialment amb Pere de Coll (o Coll o Delcoll), en qui delegava la funció d’examinador. Pere Coll era també mestre de Medicina i un dels primers professors de l'Estudi d'Arts i Medicina de Barcelona, nomenat pel rei Martí I l'Humà el 1401, juntament amb Francesc de Granollacs, Guillem Miralles, Pere Pau, Tomàs Marquet i altres.
Del 1419 al 1421, Antoni Ricart acompanya el rei Alfons IV en la seva primera campanya a Itàlia, fent estades a Sardenya, Còrsega, Sicília, i Nàpols. L’any després de tornar a Catalunya, el 1422, Antoni Ricart mor. Deixa algunes obres escrites en llatí, principalment, centrades en l’aplicació de la matemàtica en Medicina i, particularment, en Farmacologia. Sembla que va tenir un fill, Pere Ricart, que també va ser metge.
MBC