Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

En acabar l’ensenyament primari a Juneda, Josep Cornudella i Capdevila es trasllada a Barcelona per acabar el batxillerat i cursar la carrera de Medicina. Es llicencia el 1919 i és nomenat metge intern al costat del Dr. Joan Freixas i Freixas, director del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de la Santa Creu, que és traslladat el juliol de l’any 1920 al nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i on, l’any 1930, la Molt Il·lustre Administració (MIA) el transforma oficialment en Servei de Tisiologia.

El 1927, fa una llarga estada d'ampliació de coneixements a París. Un any més tard, es doctora a Madrid amb la tesi El Oleotòrax. Però, la seva activitat principal continua essent l’assistència de pacients tuberculosos i és considerat un dels metges més experts en aquesta malaltia.L’any 1935, gràcies al llegat testamentari del filantrop Dr. Francesc Fàbregas i Mas, s’inaugura a l’Hospital un nou pavelló destinat a malalts tuberculosos i és llavors quan guanya -per concurs d’oposició- la direcció. Anys més tard, el 1955, la MIA el transforma oficialment en Servei d’Aparell Respiratori. Des del seu nomenament, inicia una incansable activitat de divulgació amb l’organització de cursos -24 en el moment de la seva jubilació- i conferències que contribueixen a augmentar el prestigi de l’Hospital. A més, posa en marxa una Secció de Broncoscòpia (1942) i una d’Exploració Funcional Pulmonar (1957). Aquesta intensa activitat es manté fins a la seva jubilació l’any 1965.

Josep Cornudella és un entusiasta de tota novetat científica i terapèutica, pioner en la vacunació antituberculosa (BCG) i un dels primers en emprar nous fàrmacs contra la tuberculosi, com l’estreptomicina i el PAS. Es compten més de vuit-cents treballs científics i vint-i-sis llibres publicats. Té, també, una gran inquietud per qualsevol qüestió mèdica i social com bé es reflecteix en vàries de les obres publicades.

Col·labora amb les entitats mèdiques i socials del país com l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears i esdevé conservador del seu Museu el 1928. L'any 1966, aquesta entitat el distingeix com a Membre de Mèrit. Aquest mateix any, és homenatjat com un dels principals impulsors de la Pneumologia a l’Estat espanyol. Presideix la Societat Catalana de Pneumologia, aleshores Societat de l’Aparell Respiratori, des del 1960 al 1963.

L’any 1973, és elegit Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Com a bibliotecari, ordena i cataloga els volums des dels incunables fins als del segle XIX. També, participà en la Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans que, després dels molts anys de silenci imposats per la dictadura, aconsegueix la represa de les seves activitats el 1962.

A més d’una intensa activitat professional, tot i la repressió que en aquesta època pesa sobre la cultura i la llengua catalanes, Cornudella exerceix un notable mecenatge de la cultura del país, principalment, a l'entorn Juneda, la seva vila natal, i a Sant Vicenç de Montalt, el de la seva dona. Té, una forta vinculació amb l’Associació Benèfica Cultural Minerva, predecessora d’Òmnium Cultural.

Josep Cornudella ha estat nomenat fill predilecte de Juneda.

JRC