Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’un mestre republicà represaliat, es forma al Liceu Francès i a l’Escola Aula on conrea la seva passió pel coneixement i l’aprenentatge. Estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on participa dels moviments estudiantils antifranquistes i es llicencia l’any 1975. Ben aviat, s’interessa per la salut de les persones treballadores i la influència de les condicions de treball, cosa que el porta a cursar l’especialitat de Medicina del Treball i a obtenir el títol per la Universitat de Barcelona l’any 1978. Dos anys abans, ha participat amb la conferència titulada Medicina del Treball i Sanitat Laboral al X Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que se celebra a Perpinyà després de quaranta anys de silenci promoguts pel desenllaç de la Guerra Civil.

Des de l’inici, l’activitat professional de Jordi Castejón es regeix per la preocupació pels problemes que condicionen la pràctica de la salut laboral al país i per la necessitat de trobar nous enfocaments per impulsar el seu desenvolupament. En un moment històric que dificulta una visió de la salut laboral que incorpori les preocupacions dels treballadors i treballadores, el seu compromís el porta a iniciar l’activitat professional en relació amb gabinets jurídics laboralistes i organitzacions laborals. A començaments dels anys 80, Castejón funda, juntament amb altres metges del treball, el Gabinet de Medicina Laboral amb l’objectiu de potenciar el diagnòstic i reconeixement de la patologia laboral.

L’any 1981, Jordi Castejón s’incorpora al nou Centre de Salut Laboral Baix Llobregat que crea l’Ajuntament de Cornellà a redós dels canvis democràtics que tenen lloc als municipis. Dos anys després, crea i dirigeix els Quaderns de Salut i Treball que edita el Gabinet de Medicina Laboral amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà i el Departament de Treball de la Generalitat fins al 1989. Tres anys abans, el 1986, és nomenat cap de la Secció Mèdica del Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball del Departament de Treball.

Una de les preocupacions centrals del doctor Castejón és la important subdetecció i subdeclaració de la patologia laboral al nostre país. El 1990, a partir de la hipòtesi que una part important de la patologia laboral és atesa al sistema públic de salut, especialment a l’atenció primària, contribueix a la creació de la Unitat de Salut Laboral Costa de Ponent de l’Institut Català de la Salut, que s’esdevé la primera Unitat de Salut Laboral integrada al sistema públic de salut, de la qual en forma part fins al 2016, any de la seva jubilació.

Persona d’una sòlida formació intel·lectual, la trajectòria professional de Jordi Castejón integra també l’activitat investigadora i docent. Els seus treballs sobre la subdetecció i subdeclaració de patologia laboral són la base de la seva tesi doctoral El papel de las condiciones de trabajo en la incapacidad temporal por enfermedad común y accidente no laboral, on posa en relleu que el 16% de les baixes por contingència comuna són d’origen laboral i amb la qual obté el doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2003.

Membre del Grup de Malalties Respiratòries d’Origen Laboral (MOR/EROL) amb què desenvolupa, aplica i analitza un sistema de notificació voluntària de patologia respiratòria d’origen laboral a Catalunya des del 2002.

Destaca l’activitat docent dirigida tant als metges de família i als MIR de Medicina Familiar i Comunitària com la que fa en l’àmbit universitari. L’any 2003, s’incorpora com a professor associat al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, Àrea de Coneixement Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra on desenvolupa diversos graus i postgraus. A més, forma part de la Unitat de Recerca en Salut Laboral del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la mateixa universitat.

OFG