Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Madrid l'any 1900 però, aviat, passa a residir a Figueres, a l’Alt Empordà, amb la família perquè el seu pare és un republicà madrileny, llicenciat en Dret, que guanya unes oposicions a Interventor de l'Ajuntament de Figueres. Alumna brillant que obté diverses matrícules d’honor en Història d’Espanya, Aritmètica, Agricultura i Tècniques Agrícoles, es titula en batxiller per l’Institut de Figueres el 1917. Tot seguit, amb un caràcter més resolt que moltes de les noies de l'època, decideix estudiar Medicina i -contra l'opinió del pare- se'n va a viure a Barcelona per fer la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat d’aquesta ciutat.

Carme Díaz és l'única dona del seu curs, fet que la col·loca en diverses situacions curioses, com quan els seus companys de classe - com un signe de cavallerositat- s'aixequen quan ella entra a l'aula o quan el professor la convida a sortir de classe el dia que s'explica l'aparell genital masculí per evitar-li una situació violenta. En els últims cursos de la carrera, és alumna interna de la Clínica Quirúrgica del professor Antonio Morales tot i que, en llicenciar-se el 1924 amb un currículum excel·lent, no s’orienta cap a la Cirurgia sinó que opta per dedicar-se a les malalties de les dones.

Carme Díaz intenta quedar-se a l’Hospital Cíinic per especialitzar-se en Ginecologia i Obstetrícia amb el professor Pere Nubiola però no l'accepten argumentant que una dona no té prou força per atendre els parts amb fòrceps. Per resoldre aquest inconvenient, fa la mateixa petició a l’Hospital de Sant Pau i és admesa com a una més dels seus facultatius el 1927. Amb la seva admissió en la nòmina de l’Hospital, Carme Díaz es converteix en la primera metgessa de la plantilla de professionals d'un centre hospitalari. L’any següent, consta com a metgessa honorària de l’Hospital, especialitzada en Ginecologia. Poc temps després, la doctora Díaz es presenta a oposicions per cobrir una plaça de ginecòleg de l’Hospital, a la qual també hi opta un jove ginecòleg, Joan Vanrell Cruells (1897-1973), que estava fent un curs d’ampliació d’estudis a la Frauenklinic Universitat de Viena. El resultat afavoreix al doctor Vanrell, que poc temps després es casa amb ella.

En aquest temps, però, Carme Díaz s’ha integrat plenament al món acadèmic. Assisteix als diferents actes que s’organitzen a la Facultat de Medicina, com quan es troba entre els representants de la professió mèdica catalana que reben la delegació de col·legues americans que visiten Barcelona el 1928. També, un any després, quan inicia l'activitat com a ponent amb una conferència sobre Ginecologia i Puericultura al Cicle que organitza el Club Femení d’Esports a la seu de l’Ateneu Barcelonès.

Ella segueix treballant a l’Hospital de Sant Pau durant uns anys fins que deixa aquesta feina i també la consulta particular de Ginecologia que ha atès al 282 del carrer Còrsega des del 1r de juliol de 1936 fins al desembre de 1940, quan queda embarassada del seu fill, que anys a venir serà el catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia de la UB, Joan Antoni Vanrell. També, la seva néta Cristina Vanrell Barbat és continuadora de l’especialitat familiar.

Malgrat tot, Carme Díaz Pérez manté sempre el contacte amb els companys de promoció a més de continuar exercint com a ginecòloga col·laborant professionalment amb el seu marit, especialment, en els períodes en què ell es presenta a oposicions.

JAV