Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de família pagesa, el pare Francesc Ribas va ser alcalde d'Esparreguera l’any 1759. Marià estudia Filosofia a la Universitat de Cervera i, un cop obté el títol de batxiller en Filosofia, estudia Medicina a la mateixa Universitat cerverina. El 1754, es trasllada a Cadis per estudiar al Reial Col·legi de Cirurgia de Cadis on compagina els estudis amb la feina d’ajudant del professor Diego Porcel d’aquest Col·legi i, el 1755, és nomenat practicant major i, el 15 de maig del 1758 amb els estudis acabats, és nomenat primer cirurgià de la Reial Armada.

El mes de juny del 1760, Mariano Ribas i Elias rep l'ordre d'incorporar-se com a cirurgià primer a la tripulació de les naus de guerra que han d'escortar la flota espanyola que té previst salpar des del Port de Cadis cap a Veracruz i, des d’aquest port mexicà, s’embarca novament amb destí a Buenos Aires per ingressar a les forces del Governador Pedro Cevallos Cortés al Río de la Plata que, el 1762, participa en la reconquesta de la Colònia de Sacramento. El 1766, torna a Espanya i es reincorpora a l'Hospital de la Marina de Cadis on S’hi està fins a l'any 1772 perquè és nomenat professor del Reial Col·legi de Cirurgia gadità. A finals d’any, viatja a París per ampliar estudis i, l’1 d’abril quan encara és a la capital francesa, rep l’ordre reial de romandre a París i esperar l’arribada del professor del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, Antoni Gimbernat, perquè tots dos han estat pensionats pel rei Carles III per conèixer les tècniques quirúrgiques modernes que s'apliquen en els principals centres hospitalaris d’Europa amb mires a crear un Col·legi de Cirurgia a Madrid com el que ja hi ha a Cadis i Barcelona.

Ribes i Gimbernat s’estan a París des del 1774 al 1777, un temps en què veuen operar als millors cirurgians francesos. Després, van a Londres on assisteixen als Hospitals de St. Thomas, Guy’s i Saint Bartholomew. Coneixen el cirurgià més famós del seu temps, John Hunter. De Londres, passen a Edimburg i, finalment, fan una estada a les ciutats holandeses d'Amsterdam i Leiden.

De tornada a Espanya el 1778, reben l'encàrrec reial de crear un pla per establir el nou Col·legi de Cirurgia de Madrid, que s’inaugurarà el 1787 amb el nom de Reial Col·legi de Cirurgia de San Carlos. Gimbernat i Ribas són nomenats professors del Col·legi madrileny i, alhora, Carles III els distingeix com a directors perpetus del Col·legi. L'any 1792, Marià Ribas rep el nomenament de metge de cambra del rei Carles IV d'Espanya, càrrec que ocuparà fins a la seva mort.

MBC