Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Jaume Castells Coll de Barcelona i Josepa Farrarons Algué de Sallent, utilitza el nom de Felio en els documents redactats i signats per ell mateix com els que es conserven en l’Arxiu del Col·legi de Metges de Barcelona, tot i que a la major part dels llocs on se’l cita se li diu Feliu i així se'l coneix familiarment. Estudia al Col·legi de Sant Miquel i es titula en batxiller per l'Institut de Barcelona el 1903. Tot seguit, estudia Medicina i es llicencia a la Universitat de Barcelona el 1910 amb nota d’excel·lent després d’haver estat alumne intern de l’Hospital de la Santa Creu i alumne intern pensionat per oposició de l’Hospital Clínic. L’any següent, prepara la tesi doctoral Hemofilia y pseudohemofilia (concepto patogénico actual, casos clínicos, tratamiento), que per raons que desconeixem, finalment, no presenta.

El fet més notable de la vida de Felio Castells Farrarons és que la junta directiva del FC Barcelona, presidida per Àlvar Presta, acorda la seva contractació com a metge de l’equip de futbol el 12 d’agost del 1914, quan ja fa quatre anys que és metge. En aquest moment, el seu germà Ramon Castells Farrarons (1893-1959), que també és metge i jugador del Barça, com Paulí Alcàntara amb qui coincideix al primer equip. Felio, ja abans, s’ocupa de la farmaciola del Club des del 3 de març però ho fa sense nomenament oficial del Club. Amb el contracte que li fa el Barça, Castells es converteix en el primer metge oficial de la història del Futbol Club Barcelona, càrrec que fins aquella data exercia el doctor Soteras de manera oficiosa.

Castells exerceix com a metge del Barça fins al 13 de gener del 1925, moment en què és substituït pel doctor Ortínez. La retribució de Castells, segons es llegeix al seu contracte, és de dues pessetes per cada visita als jugadors lesionats o malalts i cinc pessetes per la seva assistència obligatòria als partits del primer equip. Encara hauran de passar uns quants anys fins que es constitueixi un Servei Mèdic del FC Barcelona, fet que es produeix el 28 de setembre de 1948 per iniciativa de Marià Pañella, directiu i metge del Club.

Felio Castells és un metge de Medicina General que, d'ençà que acaba la carrera el 1910, té consulta pròpia al principal tercera del número 42 del carrer Comerç, cantonada amb el carrer Princesa. Visita pacients de distintes mútues com La Pàtria Hispana, La Mútua Catalana d’Accidents i Incendis, Nostra Senyora de Pompeià i La Casilda. També és metge titular de l’Associació de Viatjants de Barcelona des del 1912 fins a la seva mort.

Militant del Sindicat de Metges de Catalunya, del qual és vocal pel Districte I de la Junta Directiva de la Secció Comarcal de Barcelona, que presideix el professor Jesús Maria Bellido, tal com ens indica el Butlletí del Sindicat.

Acabada la Guerra Civil, Felio Castells és depurat sense sanció pel Tribunal de Responsabilitats del Col·legi de Metges de Barcelona com es comunica en resolució de 24 de maig del 1940. Casat amb Josefina Guardiola La Rosa, té quatre fills: Anna Maria, Jaume, Josep i Maria Lluïsa Castells Guardiola. En quedar vidu, es casa amb Pilar Alpuente Cortés amb qui té un cinquè fill, Eugeni Castells Alpuente, metge com son pare. Entre els fills grans, Jaume Castells Guardiola (1919-1996) és metge i dos fills seus, també ho són: Jaume i Xavier Castells Oliveres. Entre la descendència de Felio Castells Farrarons es troba el fill de Jaume: Antoni Castells Oliveres, el conseller d'Economia dels governs dels presidents Pasqual Maragall i José Montilla.

MBC