Actualitzacions

Carles Comamala i López del Pan

Acabem d'incloure bona part dels articles de divulgació sobre la pràctica de l'esport i la importància de l'educació física a diverses edats, a les escoles, a l'entorn laboral, etc. Es tracta de conèixer la Pàgina Mèdica que apareix a El Mundo Deportivo en què Carles Comamala col·labora, com també ho fa Emili Moragas, un pioner de la Medicina de l'Esport.

Felip Solà i Vidal

El genealogista Manuel Mañas Baena ens ha informat la data de naixement exacta d'aquest metge empordanès del segle XIX, nascut a Garriguelles que emigra a l'Argentina i s'esdevé un reconegut innovador de la Psiquiatria i l'introductor de la Hidroteràpia en aquell país. L'accés al registre baptismal de Felip Solà Vidal ens resol aquell dubte i ens aporta dades interessants tant dels seus origens com de la seva descendència. I, en conseqüència, aporta dades a la biografia de l'altre germà metge, també establert a Buenos Aires, Josep Vidal Solà.

Joan Francesc Bahí i Fonseca

La publicació d'un nou article de la sèrie 'Eponímia Mèdica Catalana', titulat 'Joan Francesc Bahí i al gènere Bahia', ens ha suggerit la necessitat de revisar les pàgines que fa temps es van dedicar al doctor Bahí dins la Galeria de Metges Catalans. S'ha actualitzat el seu contingut, la bibliografia i diversos enllaços.

Francesc d'Assís Carbonell i Solés

L'Arxiu històric dels metges Mascaró és gairebé un pou sense fons. La Galeria de Metges Catalans es preua d'haver tingut la sort de contactar amb una descendent, la senyora Glòria Mascaró. Gràcies a ella, avui, podem saber com era físicament el doctor Francesc Carbonell i Solés. Aquest excepcional clínic barceloní, pediatre i internista, que mor prematurament truncant una carrera molt prometedora. Fa un temps, ja va aportar una de les Orles Universitàries més antigues, la de Joan Mascaró Cos del 1862 i, també, quan preparàvem la biografia de Josep Maria Mascaró Castanyer ens va cedir mitja dotzena de retrats mèdics del segle XIX i XX d'un valor incalculable.

Salvador Cardenal i Fernàndez

Fent, una feina en surt una altra i així ha estat amb l'edició d'aquesta fotografia com a candidata a il·lustrar un article que estem preparant. Aquest homenatge de reconeixement que la professió mèdica barcelonina dedica l'any 1925 a l'insigne mestre de la Cirurgia catalana i director mèdic de l'acabat d'inaugurar Hospital del Sagrat Cor de Barcelona, Salvador Cardenal, ens ha permès identificar personatge que inicialment no havíem identificat, com per exemple: el dermatòleg Josep Maria Roca Heras, l'uròleg Josep Pagès Puig o el microbiòleg Josep Maria Bofill Pichot, entre altres.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.