Actualitzacions

Joaquim Danés i Torras

Aquest cirurgià olotí va ser un dels primers que vam incloure a la Galeria ara fa gairebé set anys quan no teníem apartat d'hemeroteca. D'aquí que vam pensar a actualitzar les seves pàgines i vam comprovar que és un dels metges de la Garrotxa que més apareix a la premsa catalana tant hi fa si és local, comarcal o nacional. Però, no sols això, els articles que protagonitza també s'acompanyen d'una iconografia extraordinària amb fotografies professionals, familiars i personals a més d'algunes caricatures ben divertides. L'obra pròpia també l'hem posat al dia, enllaçant molts dels seus escrits a la publicació original. Us convidem, doncs, a revisar les pàgines dedicades al Dr. Joaquim Danés i Torras.

Hermenegild Puig i Sais

Cap allà els anys cinquanta, Ramon Sabatés Massanell, famós dibuixant de còmics com TBO i altres, va haver d’ajudar-se dibuixant les caricatures d’alguns metges, probablement per exposar-les al Casal del Metge o al Col·legi on el dibuixat les comprava a l’autor. Una d’elles és aquesta del professor de Dermatologia, Josep Cabré Claramunt. N’hi ha d’altres i d’altres autors, com aquesta del doctor Sever Figarola Pera que pertany a la Galeria de Figures Mèdiques de la Col·lecció de J Garcia Plandiura, una obra de Prado, dels anys 1930. Hi ha també caricatures pòstumes com les que fa Ramon, en aquest cas la del mestre de la Cirurgia del primer terç del segle XX: Salvador Cardenal , dibuixat serrà en mà! Una altra d’un caricaturista coetani, Mata, que dibuixa l’expresident del Col·legi de Metges a més d’excel·lent ginecòleg, Felip Proubasta. I del mateix Mata, la del doctor Hermenegild Puig Sais, un altre destacat dirigent del Sindicat de Metges de Catalunya, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques, a qui dibuixa a punt d'inocular la vacuna B.C.G.

Josep Masdevall i Terrades

Una troballa diferent per antiga i casual ha estat la localització d’un retrat de Josep Masdevall Terrades que apareix a l’interior d'un llibre que no teníem registrat: ‘Disertación químico-médica sobre la opiata antifebril, inventada por el Ilustre Señor Doctor D. Josef de Masdevall ... explicase quimicamente la naturaleza de esta convinacion, sus propiedades, virtudes ... con un tratado muy curioso sobre el ayre fixo y la diferencia ente èste y el gas mefitico productivo de las epidemias por D. Juan Sanchez y Sanchez, profesor de farmàcia’, que s’imprimeix a Málaga entre 1794 i 1805. Hem indexat el llibre i enllaçat a l’original que va digitalitzar la BNE.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.