Actualitzacions

Oleguer Miró i Borràs

Tot i que es tracta d'una biografia recentment incorporada, gràcies a la feina que fan els companys de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut 'Siméó Selga i Ubach' del COMB, disposem d'algunes fotografies que inicialment no teníem, joies com aquesta escena d'una sessió quirúrgica que el doctor Oleguer Miró i Borras duu a terme a Manresa c. 1911, una imatge que ens il·lustra una important faceta d'aquest metge de gran prestigi a la Manresa de finals del XIX i principis del XX, activista cultural, publicista i defensor de la llengua i cultura catalanes.

Ramon Vinyes i Triadó

Una altra aportació familiar després de conèixer la publicació de la biografia de l'avi Ramon Vinyes i Triadó dins la Galeria de Metges Catalans. Així, podem conèixer una mica millor aquest metge rural de la vila d'Anglès, comarca de la Selva. Un metge valorat com a metge i com a prohom de gran cultura, molt interessat per la història, la geografia i el patrimoni arqueològic local.

Montserrat Bobé i Marsal

Una aportació espontània de la senyora Teresa Sanz Dolado ens ha posat rostre a una de les primeres metgesses catalanes de la història moderna i la primera de Manresa però també la primera a qui se li permet incloure el seu retrat al costat de la resta de companys homes que apareixen en l'Orla del Curs 1903-1904 de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. L'any anterior, s'havien llicenciat Trinitat Sais i Francesca Fontova però se'ls va negar el dret de compartir Orla amb els homes llicenciats a la mateixa Facultat el Curs 1903.

Francesc d'Assís Carbonell i Solés

Una nova aportació de la família Carbonell a les pàgines biogràfiques d'aquest excepcional clínic barceloní, bon pediatre i internista que mor prematurament truncant així una carrera professional que es prometia força prolífica científicament. La imatge que ens envien és la del casament de Francesc d'Assís Carbonell Solés celebrada el 1906. Un any després, neix el seu fill i futur metge Martí Carbonell Juanicó a qui deixa orfe quan només té tres anys però que, seguint la trajectòria paterna, es convertirà en un destacat pediatre clínic, amb projecció acadèmica i gran preocupació social.

Antoni Cardoner i Planas

Les famílies continuen il·lustrant la història de la Medicina catalana, de vegades quan els demanem fotografies quan comencem a treballar la biografia dels metges que entren a la Galeria. En altres ocasios, espontàniament, altres familiars que coneixen aquestes pàgines amb posterioritat, com és el cas del lliurament que ens ha fet Enric Cardoner, nét d'aquest metge especialista de l'Aparell Digestiu que destaca per ser un dels historiadors de la Medicina catalana més notable del segle XX: Antoni Cardoner i Planas.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.