Actualitzacions

Gaspar Casal i Julián

Al Saló dels Pergamins de la Biblioteca de Girona, els dies 23 i 24 setembre de l’any 1961, es commemora el segon centenari del naixement de Gaspar Casal i es ret homenatge a la seva vila natal. Hi assisteix la professió mèdica gironina, representants de la Dermatologia catalana i els professors més insignes de Medicina de la Universitat de Barcelona com els catedràtics Gibert Queraltó, Garcia Valdecasas, Vila Reig, Mercadal Peyrí, Nogué Moré i altres. Gaspar Casal és considerat el primer epidemiòleg espanyol i és pioner en descriure la pelagra, una de les contribucions més notables a la Medicina del seu temps. Més de 250 anys, continua essent una referència. Notícies de Girona han fet actualitzar la seva hemeroteca.

Jaume Raventós i Pijoan

La preparació d'una propera biografia, la de Vicenç Artigas Riera, i del contacte amb el doctor Vicenç Artigas Raventós, ens ha facilitat aquesta fotografia del seu oncle, el doctor Jaume Raventós Pijoan, membre de l'Institut de Fisiologia, extingit al final de la Guerra Civil que suposa l'exili de la majoria dels seus integrants. La incorporació a la Galeria de Raventós Pijoan va ser una de les primeres i, per això, hem donat contingut a uns apartats que, llavors escassos de referències, complementen l'excel·lent text biogràfic que ja va fer-nos el Carles Hervás, expert en aquest metge. Avui, bibliografia, obra pròpia, hemeroteca i enllaços són, realment, a la seva alçada.

Eduard Padrós de Palacios

L'atzar ens ha dut a actualitzar la pàgina d'aquest metge estomatòleg que destaca a més pel seu rol en el món de l'excursionisme català a mig segle passat. El doctor Eduard Padrós de Palacios va ser objecte d'una de les entrevistes del periodista Manuel del Arco per publicar-la a la secció periòdica 'Mano A Mano' que fa per a 'La Vanguardia' i, com és habitual, l'acompanya d'una caricatura del personatge entrevistat.

Eduard Tolosa i Colomer

La publicació de les pàgines dedicades al metge Eduard Pons i Tortella, ens ha acostat al neurocirurgià de fama mundial, Eduard Tolosa i Colomer, de qui ja fa un temps vam publicar la biografia. Avui, hem volgut actualitzar-la amb la informació i la documentació que la millora i modernització de les hemeroteques digitals ens permet, aclarint alguns dubtes de llocs i dates que sense la digitalització de la premsa antiga serien molt més difícils i costosos de respondre.

Josep Laporte i Salas

La publicació d'aquesta retrat a tinta del doctor Josep Laporte a Viquipèdia i la seva incorporació a la Galeria de Metges Catalans, ens ha servit per actualitzar els diferents apartats de les pàgines que, ara fa just 7 anys, li vam dedicar al web. Llavors, no existia espai per a l'hemeroteca ni la videoteca. La bibliografia o l'obra pròpia era molt reduïda i, per això, avui les hem completat.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.