Actualitzacions

Francesc Coll i Turbau

Una altra actualització a partir de les biografies dels metges Carreras, la nissaga d'oftalmòlegs gironina, és la d'aquest cirurgià de gran prestigi, casat amb una de les filles de l'iniciador de la nissaga. Com el seu sogre, Francesc Coll Turbau és, a més, un home clau de la política catalanista del primer terç de segle a Girona, alcalde en diferents períodes i president de la Secció de Girona del Col·legi de Metges de Catalunya que es crea el 1934. Aquesta actualització aporta algunes dades i dates a més d'un parell de fotografies com la que encapçala aquesta entrada, l'alcalde de Girona durant un acte públic.

Salvador Cardenal i Fernàndez

Una actualització en profunditat d'una altra de les primeres cinquanta biografies que inauguraven la Galeria l'abril del 2012. Especialment, ampliem la bibliografia i l'obra pròpia amb enllaços a documents que recomanem per saber de la importància d'aquest cirurgià nascut a València però fet a Barcelona. Visiteu el catàleg de 'Clínicum', la Casa de Curació Quirúrgica del Doctor Cardenal, document que ens mostra no sols la clínica en tota la seva esplendor, també ens explica el seu funcionament. Incorporem una selecció hemerogràfica, un petit recull però que dóna una bona idea de la gran importància del Doctor Cardenal, una importància que mostrem amb les imatges que hem localitzat dels diferents homenatges de què és objecte al llarg de la seva vida, com el de la fotografia superior.

Josep Ribera i Sans

Hem localitzat aquesta fotografia de l'Orla de la Facultat de Medicina de Madrid del catedràtic dels Cursos 1r i 2n de Clínica Quirúrgica, el tivissenc Josep M Ribera i Sans, un pioner de la Cirurgia Pediàtrica reconegut arreu del país. Es tracta de la fotografia més antiga que tenim del profesor Ribera Sans.

Josep G Llauradó

No fa gaire vam publicar la biografia d'aquest investigador català, establert als Estats Units d'Amèrica. Però, després de contactar amb la família, calia esmenar i/o afegir algunes dades i també hem pogut incloure gairebé una dotzena de fotografies que il·lustren diferents moments de la vida professional i personal d'aquest reconegut metge dedicat a l'Enginyeria Biomèdica i a la Medicina Nuclear. D'altra banda, Josep G Llauradó va continuar sempre arrelat a la llengua i a la cultura catalana de forma molt activa.

Pere Barceló i Torrent

Continuem actualitzant dades, relacionant nissagues, incorporant dates completes de naixement i mort, apartats d'hemeroteca, obra pròpia i bibliografia, repassant enllaços i recuperant imatges com aquesta, completament inèdita. Cedida a la Galeria pel cardiòleg Manuel de Fuentes Sagaz (+2014), autor de la biografia del prestigiós reumatòleg Pere Barceló i Torrent, una de les primeres que es van introduir al web.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.