Actualitzacions

Lluís Barraquer i Roviralta

No es poden actualitzar les biografies dels oftalmòlegs Barraquer i deixar de fer les actualitzacions de les dels neuròlegs de la família que també es troben al cim de la Medicina catalana. El germà petit dels metges Barraquer Roviralta és el fundador de la Neurologia a Catalunya: Lluís Barraquer Roviralta. Ell és qui per primera vegada al nostre país, dirigeix l'operació de determinades lesions cerebrals. Ell és el pare i mestre del seu continuador, Lluís Barraquer Ferré, autor d'una prolífica obra científica, i també és l'avi del darrer neuròleg de la saga Lluís Barraquer Bordas, conegut com un neuròleg de coneixements enciclopèdics a qui tothom adreça les seves consultes quan encara no existeixen les computadores i encara menys les xarxes socials. Familiarment, es coneixen com 'els tres Lluïsos'.

Ignasi Barraquer i Barraquer

Aquesta ha estat una actualització de la nissaga d'oftalmòlegs Barraquer tot i que, inicialment, hem començat per la segona generació, per Ignasi Barraquer, una de les biografies que van inaugurar la Galeria. Així, hem ampliat l'obra pròpia, els enllaços i, sobretot, l'hemeroteca -que ha suposat una tria de notícies i articles més rellevants- i la iconografia, que aporta algunes fotografies i caricatures molt poc conegudes. Però, una actualització ens ha dut a una altra. Així, hem actualitzat les pàgines de l'iniciador de la saga oftalmològica, el doctor Josep Antoni Barraquer Roviralta i, encara que més recent, la del seu nét, Joaquim Barraquer Moner, traspassat el 2016.

Eveli Barnadas i Vila

D'aquest metge olotí que és un dels activistes socials i polítics més influents de finals de segle XIX i principis del XX a la capital de la Garrotxa, només teníem un parell de fotografies. Avui, gràcies a l'actualització que acabem de fer, hem ampliat l'hemeroteca i afegit el parell de fotografies noves que ens ha revelat: una és probablement un dels seus darrers retrats, l'altra ens el mostra als despatxos de l'Estació del Ferrocarril d'Olot, inaugurada el 1911. La imatge sembla correspondre's amb el seu primer mandat com alcalde olotí. Eveli Barnadas va ser també un dels pares del catalanisme, un influent periodista local, un metge innovador a més d'un actiu promotor de l'esport, la gimnàstica, l'art i la cultura locals.

Pere Esquerdo i Esquerdo

Una altra actualització que ens arriba amb la generosa col·laboració del doctor Carles Hervàs i la tramesa d'aquesta Inusual recepta que estén el doctor Pere Esquerdo en format de postal publicitària de la seva clínica del carrer Provença 342 de Barcelona amb un plànol de l'Eixample i una miniatura de l'edifici al mateix temps que escriu de puny i lletra la seva prescripció de medicaments. La postal ha estat utilitzada i duu el segell de la Farmàcia del Dr. Pou a Solsona. Avinentesa que ens ha obligat a revisar el contingut biogràfic, bibliogràfic i d'obra pròpia a més d'incloure una selecció d'articles per a l'hemeroteca que, entre altres, ens ha descobert una vinyeta caricatura dedicada al 'Bisbe de la Medicina', que recomanem que visiteu. L'ocasió ens ha dut a actualitzar també la del seu germà més petit, el cirurgià Àlvar Esquerdo. [Arxiu Dr. Carles Hervàs]

Bonaventura Carreras i Peralta

És inevitable que, mentre es prepara una biografia, se n'hagi de revisar alguna altra i així ens ha passat amb la nissaga d'oftalmòlegs gironins, els Carreras. En preparar la del catedràtic Bonaventura Carreras Duran, hem hagut d'ampliar la del pare, fill d'un indià de Begur emigrat a Cuba que torna quan ell té cinc anys. Fets els estudis a Barcelona i a París, s'estableix a Girona on exerceix una cirurgia ocular de gran nivell. Però, Bonaventura Carreras Peralta és molt més que un metge: és promotor de la gimnàstica i un afeccionat a la música que crea cobles i orfeons. I encara més, és un alcalde accidental durant llargues temporades a finals del segle XIX i diputat provincial des del 1901 fins al 1906, que mor. Destaca per les seves obres i també per la seva personalitat, forta, honesta i més donada a l'acció que no pas al protagonisme.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.