Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill del metge Artur Meyer Comes, natural de Càlig, i de Mercè Matheu Mayor, estudia Medicina a Barcelona on es llicencia el 1930, en una promoció que té de companys que seran tan coneguts com Ferran Martorell Otzet, Martí Carbonell Juanicó o Víctor Canicio Garcia, entre altres. Ja metge, Artur Meyer Matheu s’estableix a Barcelona on comença a exercir la professió alhora que milita políticament segons les seves idees catalanistes. El febrer de 1931, coincidint amb el nomenament de Josep M Vilardell Permanyer com a metge numerari i director del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Tuberculosi Osteoarticular de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau –juntament amb companys com Josep Isern, Josep Piferrer o Joan Badosa- Meyer Matheu és nomenat metge auxiliar d’aquest establiment.

Membre del Sindicat de Metges de Catalunya, en l’Assemblea Anual que se celebra el juliol de 1932, Meyer Matheu forma part de la junta directiva amb el càrrec de vicesecretari de la Caixa d’Estalvis i Previsió Social sindical.

Periòdicament, Meyer Matheu torna a Xerta on hi té la família i on, en la Festa Major de l’any d’acabament de carrera, coneix Teresa Martí, filla de Martí Martí, xertolí emigrat a l'Argentina on fa fet fortuna. Anys més tard, la parella es casa al país sud-americà tot i que manté la residència a Barcelona. El 1935, amb la mort del sogre, la parella es trasllada a Buenos Aires on Meyer Matheu pretén exercir-hi professionalment però no pot si no convalida el títol de metge. Així, viatja en diverses ocasions a Bolívia fins a l’any 1938 en què obté el doctorat a la Facultat de Medicina de la Universidad Mayor de San Andrés amb la tesi que titula Apendicopatías Crónicas.

Quan esclata la Guerra Civil espanyola, Meyer Matheu es troba a l’Argentina i des d'allà inicia una campanya d'ajuda als espanyols i catalans republicans que han d’exiliar-se a conseqüència de la guerra i establir-se a causa de la dictadura franquista. Es diu que acull a casa seva el mateix Pau Casals o el president Josep Tarradellas. És un temps en què Meyer Matheu forja una gran amistat amb molts catalans i –sobretot- amb alguns xertolins que han emigrat a l’Argentina. És en la dècada dels 1940, quan presideix el Casal Català de Buenos Aires, centre que, el mateix any 1940, organitza un Curs de Puericultura i ell n’és un dels professors al costat d’altres metges exiliats catalans Júlia Coromines, Josep Rahola i Emili Mira. Meyer és l’encarregat d’impartir sis de les dotze lliçons del curs i la primera que versa sobre Qué es la Puericultura. Necessitat de difondre el seu coneixement entre les dones.

Artur Meyer, coma president del Casal Català a Argentina, és també un dels promotors principals de la represa dels Jocs Florals de la Llengua Catalana que s’havien celebrat a Barcelona fins a la Guerra Civil. Els primers a l’exili tenen lloc a Buenos Aires amb la concurrència de 54 obres. Els següents certàmens es desplacen a Mèxic, Santiago de Xile, L’Havana i Bogotà fins que tornen a Argentina els anys 1958 i 1960.

El 1946, en l’acte de comiat a Manuel Serra Moret quan torna a Europa, Meyer Matheu és l’encarregat de pronunciat el discurs. Aquest mateix, amb la família Martí i altres socis, es constitueix la societat “Martí y Compañía, SRL”, fàbrica de cintes i elàstics de qualsevol classe, empresa exportadora i importadora amb seu a Buenos Aires però capacitada per obrir delegacions arreu. El setembre de 1966, quan ja només sobreviuen el matrimoni Meyer Martí, ambdós prorroguen la societat per a deu anys més, és a dir fins al 1976.

En la dècada dels anys setanta, quan mor la seva esposa, Meyer Matheu tornar a Catalunya decidit a viure els darrers dies de la seva vida al seu poble natal, a Xerta. Hi viu i -tot i que no gaires anys- encara es dedica a exercir l’Acupuntura fins a la seva mort que es produeix el 16 de setembre de 1986.

MBC-MVR