Recull de premsa

El CoMB informa que la Galeria ha arribat al miler de biografies

La Galeria de Metges Catalans, l’espai web del Col·legi de Metges de Barcelona que recull les trajectòries de professionals de la història de la medicina catalana que han destacat en l'exercici de la seva professió o per mèrits polítics, socials o culturals, ha arribat avui amb Delfí Abella i Gibert a les mil biografies publicades.

El Col·legi de Metges de Girona informa la publicació de la biografia del metge gironí August Moret

El Col·legi de Metges de Girona enllaça la Galeria de Metges Catalans en incloure el metge gironí, el Dr. August Moret i Branyas (Girona, 06/07/1932 – Calonge, 14/06/2019), traumatòleg, rehabilitador, pioner a Girona en Cirurgia i tractaments de l’escoliosi.


La Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya informa la incorporació del metge mataroní Antoni Franquesa i Sivilla a la Galeria de Metges Catalans

Fruit d’una intensa recerca duta a terme per la historiadora especialitzada en història de la medicina Begoña Torres Gallardo, la biografia del Dr. Franquesa i Sivilla es consultable a la Galeria de metges Catalans del Col·legi de Metges de Barcelona des del passat mes d’abril. L’esbós bibliogràfic nasqué arran de la publicació de la mateixa autora de l’article titulat “Les rieres i l’aigua a la ‘Topografía Médica de Mataró’ d’Antoni Franquesa i Sivilla (1888) que es publicà a les actes de la XII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, 2018:12:279-285. (Ed. Arxiu Comarcal del Maresme.)

La Galeria de Metges Catalans, referència al Nacional.Cat

ElNacional.Cat Tarragona il·lustra l'efemèride del dia amb una fotografia procedent de la Galeria de Metges Catalans, record històric d'una de les primeres assemblees del Sindicat de Metges de Catalunya:

Tal dia com avui de l’any 1920, fa 99 anys, es fundava el Sindicat de Metges de Catalunya, que seria l’organització sindical mèdica pionera a Europa. En aquell acte, celebrat a l’Ateneu Barcelonès, es va elegir el doctor Hermenegild Puig i Sais (Albons, Baix Empordà, 1860 – Barcelona, 1941) com a president i el doctor Josep Mestre i Puig (Barcelona, 1884 – Molins de Rei, 1979) com a secretari i, també, com a director del Butlletí, que es començaria a publicar a partir d’aquella sessió constitutiva. Des dels seus inicis es va convertir en l’organització sindical majoritària en el sector de la salut: va assolir el 60% d’afiliació en el col·lectiu professional de la medicina de Catalunya i de les Balears.

El CoMB commemora el 'Dia 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora'

Conèixer la història de les primeres metgesses, ens reafirma en reivindicar el dret d'igualtat d'oportunitats de les dones. Les pioneres de la Medicina no ho van tenir gens fàcil. Elles van anar obrint un camí que –ara- resulta natural per a totes les joves que -avui- són majoria a les aules, gairebé el 70%, però fa uns anys eren un 'rara avis'. Des del CoMB, la Galeria de Metges Catalans mira de recuperar la història d'aquelles pioneres sovint arraconades o ignorades.

 

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.