Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’Antoni de Borja, doctor en dret i capità d’infanteria, Anton de Borja és un cirurgià romancista tot i que no coneixem com i amb qui es forma en Cirurgia. Des del 1708, sembla que participa a la Guerra de Successió com a cirurgià major del Regiment de Cavalleria que, en diferents accions bèl·liques, comanda Rafael Nebot i intervé en la defensa de la ciutat de Barcelona.

El 1714, incorporat voluntàriament, abandona l’exèrcit i retorna a Rubí on, el 1706, obre un obrador de cirurgià-barber, el primer d’aquesta la vila que, en aquell temps, no té gaire més de 300 habitants. De Borja, a més d’exercir de cirurgià practicant, fent cures i sagnies, és el secretari i l’escrivà de l’ajuntament, càrrecs que ocuparà fins al 1749, dos anys abans de la seva mort.

És meritori que un cirurgià d’una localitat petita i sense estudis acadèmics tingui obra escrita, encara que sigui inèdita. El 1730, escriu en català Chirurgia practica moderna. Abans, el 1716, ha escrit un altre text, titulat: Ramellet de diferentes flors tant antiguas com modernas, una obra que inclou taules dels medicaments, remeis per febres i ferides així com les malalties dels infants, entre altres temes. És digne de menció el fet que aquestes obres les escriu en català en un moment en què la victòria filipista ha gairebé eradicat l’ús del català escrit. Deixa, també, traduccions al català manuscrites de llibres d’autors espanyols com Tractat breu de flebotomia de Diego Pérez de Bustos i Principios de cirugia de Jerónimo de Ayala del 1721.

Casat en primeres núpcies amb Eulària Calvet el 1707 a Rubí, es casa novament amb Caterina Vallhonrat. Dels seus diferents fills, dos són cirurgians: Anton de Borja, que neix el 170? i Miquel de Borja, nascut el 1712. Ambdós continuen l’obra del pare a Rubí. Un fill de Miquel de Borja Vallhonrat, de nom Miquel de Borja Pagés i resident a Rubí, es llicencia en Medicina a la Universitat d’Osca i es doctora en Medicina. És probable que Anton de Borja pare, que probablement no estava connectat amb els grans centres mèdics i educatius del país, escrivís la seva obra en català i traduís llibres d’altres autors per facilitar l’educació quirúrgica dels seus fills.

L’any 1987, les filials del Vallès de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears creen el I Premi Anton de Borja d’Estudis Sanitaris mentre que, el 1989, l’Ajuntament de Rubí dóna el seu nom a un dels carrers d’aquesta localitat del Vallès i, el 1994, el Servei Català de la Salud bateja el segon Centre d’Atenció Primària de Rubí com Anton de Borja.

MBC