Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge militar major destinat a Cuba, Jaume Peyrí i Torné (Porrera, 1847 - Tarragona, 1898), estudia Medicina a Barcelona on es llicencia el 1899. Dos anys després, es doctora a Madrid amb la tesi Estudio bacteriológico y terapéutico de la lepra. Encara que comença la seva activitat com a ginecòleg, aviat, canvia d’especialitat. L’any 1903, és nomenat professor auxiliar encarregat de les classes de Dermatologia a la Facultat de Medicina i, cinc anys més tard, publica el seu primer llibre en aquest àmbit. Obté la Càtedra de Dermatologia a la Universitat de Barcelona l’any 1915, convertint-se en el primer catedràtic de l’especialitat a Catalunya. Aprofita el trasllat de la Facultat al carrer de Casanova per dotar dels mitjans necessaris i per modernitzar el Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic, del que n’és el seu cap fins al 1947, exceptuant els anys de la Guerra Civil durant els quals ho és el seu germà més petit, Antoni. L'altre germà, Josep Maria (1941) és -com ells- dermatòleg.

Interessat en la sífilis, l’any 1910, viatja a Berlín per conèixer de primera mà l’arsfenamina (el conegut Salvarsan®), descobert per Ehrlich. De tornada, és el primer en injectar-lo a la Facultat de Medicina de Barcelona, convertint-se en l’introductor del tractament amb arsenicals. Contribueix a la introducció de la prova de Wasserman, de l’estudi de la Dermopatologia i de l’ús del radi en el tractament de les dermopaties. Participa en la creació de la Societat Catalana de Dermatologia (1925), que presideix i organitza el Congrés Monogràfic de Càncer de Pell l’any 1929.

Humanista, home d’àmplia cultura i poliglot, forma part de la major part de les associacions dermatològiques internacionals de l’època i és designat membre d’honor de les societats de Dermatologia de diferents països. Rep la Legió d’Honor francesa i és nomenat doctor honoris causa per la Université de Montpellier (1932). Presideix l’Instituto Médico-Farmacéutico entre 1916 i 1918. El 1908, ingressa com a membre a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, esdevenint vicepresident des del 1930 al 1934 i, des d’aquest moment, president fins el 1948.

Donat el seu entusiasme per la crenologia i la crenoteràpia Jaume Peyri és, també, metge de balnearis per oposició. S’exilia al principi de la Guerra Civil i roman a Roquebrune fins a la seva tornada el febrer del 1939. Es reincorpora a la Universitat de Barcelona l’any següent i, des de la seva posició, evita la depuració d’acadèmics. Peyri, d’esperit nacionalista i contrari al centralisme, defensa l’ús del català com a llengua científica i, el 1932, escriu el Vocabulari Català de termes científics i populars dermatològics.

Es considera Peyrí un metge humanista, bon coneixedor de les llengües clàssiques i amb aportacions personals a l’art i a la filosofia, a la Història de la Medicina i a la Dermatologia. Així, per exemple, localitza la partida de naixement de Gaspar Casal a Girona l’any 1936, confirmant el seu origen català. Escriu diverses obres en l’àmbit de les humanitats mèdiques i deu llibres sobre Dermatologia, dos sobre Balneoteràpia i més de dos-cents articles que es publiquen a les revistes de referència de l’època.

Es jubila l’any 1947 i mor a conseqüència d’una insuficiència cardíaca provocada per una broncopneumònia el 6 de febrer de 1950. Casat amb Lydia Dalmau i Pons des del 1905, havien format una família de sis fills dels quals dos van ser metges: Jaume (Barcelona, 1910-1987) i Josep Maria (Barcelona, 1912-1987). El primer dóna continuïtat a la nissaga amb els metges Peyrí Dalmau: Jordi i Lluís que són dermatòlegs i Enric que és uròleg. La tercera generació mèdica es veu incrementada amb dos dels fills de Maria Teresa Peyrí Dalmau, filla de Jaume Peyrí, casada amb el dermatòleg i deixeble del seu pare, Josep Mercadal. Dos del seus fills són el dermatòleg Josep Oriol Mercadal Peyrí (1934-2016) i el pediatre Carles Manuel Mercadal Peyrí. Tots dos han donat origen a la quarta generació amb, respectivament, el dermatòleg Àlex Mercadal Fernández i l’hematòleg Santiago Mercadal Vilchez, mentre que una altra néta del doctor Peyrí és la ginecòloga Beatriz Àlvaro Mercadal.

JEB-EGP-ATV